Beagle Club



Oorsprong

Oorsprong

De Beagle is afkomstig uit Engeland. Het is een zeer oud ras. Ver voor het begin van onze jaartelling werden kleine honden gebruikt voor de meutejacht op hazen. De honden leken echter nog niet op de Beagles, zoals wij die nu kennen. De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt ten tijde van de regering van Koning Henry VII (1457-1509) en later werd in de privéboekhouding van Hendrik VIII (1509-1547) een betaling aan de ‘Beaglehouder’ Robert Shere vermeld.

De naam Beagle is afkomstig van beag, beg of beigh, hetgeen in het Keltisch ‘klein’ betekent. In Engeland wordt nog steeds met Beaglemeutes gejaagd, waarbij de honden te voet gevolgd worden. Omdat de Beagle voornamelijk voor de jacht op klein wild (hazen en konijnen) wordt gebruikt, behoort hij tot de groep ‘Brakken of lopende honden’ ofwel ‘hounds’. Zij achtervolgen het wild en oriënteren zich met de neus op het spoor en niet met de ogen.
In Engeland wordt de Beagle ook steeds meer als huishond gehouden. In Nederland worden zij uitsluitend als huishond gehouden. De eerste Beagles werden in 1954 vanuit Engeland geïmporteerd.  Op dit ogenblik worden per jaar tussen de 300-500 Beagles ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek.

De Pocket Beagle, die niet hoger meet dan tien inches (25 cm) bestaat niet meer. Wel kennen we het Amerikaanse en het Engelse type. Beiden hebben hun eigen rasstandaard. In Europa wordt alleen de Engelse standaard erkend. Rastypisch voor het Amerikaanse type is dat deze Beagle over het algemeen compacter en korter in rug is, een korter hoofd en duidelijker stop heeft, meer verfijnd is en een zachtere uitdrukking heeft dan de Engelse Beagle. De Engelse Beagle heeft doorgaans een iets langere schedel en snuit, minder stop en vlakkere schedel.
De Amerikaanse Beagle heeft vaak een geheel zwarte rug, met tan (bruin) aan het hoofd en witte aftekeningen. De Engelse Beagle heeft meer wit, witte vlekken en ook twee-kleur Beagles komen daar vaker voor.

De Nederlandse Beagle is heeft veelal Engels bloed maar heeft hier en daar ook wel een Amerikaanse voorvader.