De Beagle is afkomstig uit Engeland. Het is een zeer oud ras. Reeds ver voor Christus werden kleine honden gebruikt voor de meutejacht op het haas. De honden leken echter nog niet op de Beagles, zoals wij die nu kennen. De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt ten tijde van de regering van Koning Henry VII (1457-1509) en later wordt in de privéboekhouding van Hendrik VIII (1509-1547) een betaling aan de 'Beaglehouder' Robert Shere vermeld.
De naam Beagle is afkomstig van beag, beg of beigh, hetgeen in het Keltisch 'klein' betekent. In Engeland wordt nog steeds met Beaglemeutes gejaagd, waarbij de honden te voet gevolgd worden. Daar de Beagle voornamelijk voor de jacht op klein wild (hazen en konijnen) wordt gebruikt, behoort hij tot de groep 'Brakken of lopende honden' ofwel 'hounds'. Zij achtervolgen het wild en oriënteren zich met de neus op het spoor en niet met de ogen. Vroeger was er bijna geen verschil tussen de jacht-Beagle en de show-Beagle, tegenwoordig is er tussen deze twee een groter verschil.
De Beagle is afkomstig uit Engeland. Het is een zeer oud ras. Reeds ver voor Christus werden kleine honden gebruikt voor de meutejacht op het haas. De honden leken echter nog niet op de Beagles zoals wij die nu kennen. De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt ten tijde van de regering van Koning Henry VII (1457-1509) en later wordt in de privéboekhouding van Hendrik VIII (1509-1547) een betaling aan de 'Beaglehouder' Robert Shere vermeld. De naam Beagle is afkomstig van beag, beg of beigh, hetgeen in het Keltisch "klein" betekent. In Engeland wordt nog steeds met Beagle-meutes gejaagd, waarbij de honden te voet gevolgd worden. Daar de Beagle voornamelijk voor de jacht op klein wild (hazen en konijnen) wordt gebruikt, behoort hij tot de groep "Brakken of lopende honden" ofwel "hounds". Zij achtervolgen het wild en oriënteren zich met de neus op het spoor en niet met de ogen. Vroeger was er bijna geen verschil tussen de jagende Beagle en de show-Beagle, tegenwoordig is er tussen deze twee een groter verschil.
De showhond is doorgaans compacter van bouw, de jacht-Beagle is een wat grotere Beagle met langere benen, die zich hierdoor sneller kan verplaatsen op omgeploegd land en door beboste gebieden. In Engeland wordt de Beagle ook steeds meer als huishond en showhond gehouden. In Nederland worden zij uitsluitend als huishond gehouden. De eerste Beagles werden in 1954 vanuit Engeland geïmporteerd . Op dit ogenblik worden per jaar ruim 600 Beagles ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek.
De Pocket Beagle, die niet hoger meet dan tien inches (25 cm) komt in ons land niet voor. Wel kennen we het Amerikaanse en het Engelse type. Beide hebben hun eigen rasstandaard. In Europa wordt alleen de Engelse standaard erkend. Rastypisch voor het Amerikaanse type is dat deze Beagle over het algemeen compacter en korter in rug is, korter hoofden duidelijker stop heeft, meer verfijnd is en een zachtere uitdrukking heeft dan de Engelse Beagle.De Engelse Beagle heeft doorgaans een langere schedel en snuit, minder stop en vlakkere schedel. De Amerikaanse Beagle heeft vaak een geheel zwarte rug, met tan aan het hoofd en witte aftekeningen.
Enkele Engelse Beagles hebben dezelfde aftekeningen, maar vaak hebben ze meer wit met grote gekleurde vlekken. Na de tweede wereldoorlog heeft de Beagle in Engeland een snelle verbetering ondergaan door de invoering van Amerikaans bloed.
De Beagle als huishond
De Beagle is een ideale huishond. Het gezin is zijn roedel en hij is erg lief voor kinderen. De Beagle is klein en handzaam, zachtmoedig, evenwichtig qua karakter en een vrolijke en ondeugende rakker.
Thuis ontpopt hij zich als een heerlijke 'vrijkous' lief voor iedereen, maar buiten toont hij zich jachthond en raakt in zijn element als hij tijdens een wandeling vol overgave snuffelend een spoor volgt. Omdat hij vanouds als meutehond erop gefokt is het te schieten wild zonder hulp van de mens binnen te halen, bezit de Beagle een grote mate van zelfstandigheid, wat wij ervaren als een behoorlijke portie eigenwijsheid. Hij moet dus zeer consequent opgevoed worden.Door deze karaktertrekken is de Beagle een moeilijk op te voeden hond en is het aan te bevelen een gehoorzaamheidstraining met hem te volgen zodat zijn baas kan leren op een juiste manier met zijn hond om te gaan. Ook heeft de Beagle graag veel aandacht en vraagt dit dan ook van zijn baas. Door zijn vrolijke karakter is hij altijd in voor een spelletje en zal heel blij zijn met een bak gevuld met speelgoed zoals touwknopen, spijkerbroekpijpen, doeken, tennisballen en toiletpapierrolletjes.
Door o.a. zijn eigenzinnige karakter is het een hond die moeilijk of niet ALLEEN kan blijven. Een Beagle heeft veel behoefte aan beweging. Naast de uitlaatbeurten moet hij dagelijks zo'n anderhalf uur kunnen wandelen en rennen. Dus heeft u, door een druk bezet leven, weinig tijd om een Beagle op te voeden en alle aandacht en beweging te geven die hij nodig heeft, moet u beslist niet aan een Beagle beginnen.
DUS: BEZINT EER GIJ BEGINT!